+19 000 СЕКС ИГРАЧКИ
НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ВСЯКА СЕДМИЦА
Хормоналните контрацeптиви намаляват сексуалното желание при жените

Хормоналните контрацeптиви намаляват сексуалното желание при жените

Въпреки, че уж много се говори и много се знае за оралната контрацепция, въпросът дали противозачатъчните влияят на желанието за секс при жените, остава спорен.

Резултатите от по-ранни проучвания са противоречиви.

Проведеното от германски учени изследване, показва наличието на зависимост между приема на хормонални контрациптиви и намалено сексуално желание при жените.

Резултатите, публикувани в Journal of Sexual Medicine, се базират на данни събрани от 1086 млади жени. Всички участници в изследването водели редовен сексуален живот и ползвали различни методи за предпазване от бременност.

Всяка жена трябвало да попълни въпросник за вида на контрацепцията, която използват, и наличието на сексуални проблеми.

Анализираните данни показват, че жените, приемащи хормонални контрацептиви, са с намалено сексуално желание, в сравнение с останалите, използващи други методи за предпазване.
15
Експертите, обаче уточняват, че най-ефективният метод за предпазване от нежелана бременност е хормоналната контрацепция, базирана на прием на синтетични женски полови хормони.

Първо, трябва да се знае, че съвременните хормонални контрацептивни средства съдържат премерено количество хормони, което е толкова малко, че рискът от възникване от странични ефекти е минимален. Рискът при прием на комбинирани орални контрацептивни таблетки е 10 пъти по-нисък, отколкото от хормоналния статус при бременност.

Страничните ефекти се появяват обикновено в първите месеци от приема и се среща при 10-40 % от жените, като след това спада до 5-10 %.

Най-разпространените странични ефекти са гадене, световъртеж, рязка промяна на настроението, напрегнати гърди. В редки случаи се отчита изменен менструален цикъл.

Тези оплаквания не говорят за непоносимост към таблетките. Те са признак на адаптиране на организма към малко по-високите нива на половите хормони. Повечето жени споделят, че след третия месец тези оплаквания изчезват. В случай, че все пак продължат повече от 4 месеца или се засилят, то следва да се премине към друга марка.